HomeFinlandInsightsTestaa erotatko tekoälyn ja ihmisen tuotoksen toisistaan?

Testaa erotatko tekoälyn ja ihmisen tuotoksen toisistaan?

Date
October 28, 2024
Share
Google Imagen 3 - tekoälykuvageneraattori

Suomalaiset ovat jäämässä jälkeen tekoälyn hyödyntämisessä. Samaan aikaan tekoäly mullistaa arkeamme vauhdilla – ja tuottaa sisältöä, jota on lähes mahdoton erottaa ihmisen tekemästä. Tunnistatko sinä tekoälyn kädenjäljen?

Kerroimme aiemmin, kuinka tänä vuonna julkaisemamme Trust in the Era of AI -tutkimusraportin mukaan Suomi on jäämässä jälkeen muista Pohjoismaista tekoälyn hyödyntämisessä. Jopa kaksi viidestä suomalaisesta ei ole koskaan edes kuullut tekoälystä tai tunne työkaluja. Pohjoismaiden keskiarvo on 30 %.

Kuinka uskottavaa sisältöä tekoäly sitten tuottaa? Päätimme selvittää asiaa yksinkertaisen testin avulla. Alla on kaksi erilaista, fiktiivistä otetta Suomen tasavallan presidentin uudenvuodenpuheesta. Toisen näytteistä on laatinut ihminen, toisen Googlen Gemini 1.5 -kielimalli. A vai B – tunnistatko seuraavista, kumpi on tekoälyn tuottama versio?

A

Hyvät kansalaiset,

Kun vanha vuosi vaihtuu uuteen, on tapana pysähtyä hetkeksi. Katsoa taaksepäin kuluneeseen ja suunnata katse kohti tulevaa. Vuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Maailmantilanne on heijastunut myös arkeemme täällä Suomessa. Silti, vaikeuksien keskellä olemme löytäneet voimaa toisistamme.

B

Kansalaiset,

Olemme taipuvaisia haikailemaan menneeseen ja murehtimaan huomista. Ja päinvastoin. Jäämme toimettomiksi omien huoliemme keskelle, vaikkei maailmassa vallitsevassa epävarmuudessa ole mielekästä seisahtua. Mutta me kaikki olemme tässä ja nyt, emme eilisessä tai huomisessa. Pysähtyneinä uuden vuoden kynnykselle, valmiina luomaan valoa pimeän keskelle.


Seuraavaksi kaksi kuvaa syksyisestä järvimaisemasta. Toisen on ikuistanut ihminen kamerallaan, toisen on tehnyt Google Imagen 3 -tekoälykuvageneraattori.

A


B


Haastavaa, eikö? Testin esimerkit ovat geneerisiä, mutta valppaus ja edistyneempikään medialukutaito eivät välttämättä enää riitä erottamaan tekoälyn ja ihmisen tuotoksia toisistaan. Tunnistamisen haasteet voivat puolestaan johtaa valheellisen, epäluotettavan ja tekijänoikeuksia rikkovan tiedon leviämiseen, mikä on hedelmällistä maaperää erilaisille kriiseille niin yksilö- kuin organisaatiotasolla.

Annoimme testin puheen osalta tekoälylle kehotteen kirjoittaa ”Suomen tasavallan presidentille sopivaa tyyliä mukaillen uskottava ote uudenvuodenpuheen alusta, sanamäärä enintään 45 sanaa”. Kehote kuvageneraattorille oli ”Finnish lakeside view, autumn foliage, mist on the water, shot on Sony A9”. Molemmissa esimerkeissä tekoälyn tuotos on vaihtoehto A. Kuva B: Tanika Pietilä, Pexels.

Burson-arjessa tekoäly on vakiinnuttanut paikkansa ja auttaa viestinnän asiantuntijoita tuottamaan entistä parempia ja monipuolisempia ideoita asiakkaillemme. Emoyhtiömme WPP investoi tekoälyn kehittämiseen vuosittain noin 250 miljoonaa euroa, mikä hyödyttää yhtä lailla asiakkaitamme täällä Suomessa. Konkreettinen esimerkki tästä on WPP Open, tekoälyyn pohjautuva suljettu työympäristö, joka kokoaa yhteen kehittyneitä tekoälysovelluksia ja -työkaluja.

Menemme vauhdilla kohti sitä todellisuutta, jossa tekoälyn ja ihmisen tuotosta on mahdotonta erottaa toisistaan. Tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet ovat valtavat, mutta samalla on muistettava eettiset kysymykset. Tekoäly ei ymmärrä kontekstia samalla tavalla kuin ihminen, eikä se osaa ottaa huomioon mahdollisia seurauksia. Siksi tekoäly on edelleen renki, kun tehdään vaikuttavaa ja merkityksellistä viestintää – ihmiseltä ihmiselle.

Tanu Lasola
Director
[email protected]
050 322 4404