Burson-rådgiver Ragnhild Heggem Fagerheim mener strategisk forankret historiefortelling er essensielt for å skape resultater. Etter halvannet år i selskapet har hun ennå ikke møtt en kunde uten en spennende historie å fortelle.
Ragnhild Heggem Fagerheim har bakgrunn som journalist og en livslang interesse for både bilder og fortellinger: Hun kjøpte sitt første kamera da hun var 9 år og var en hyppig gjest i kunstforeningen som moren var aktiv i fra barneskolealder.
Den sterke lidenskapen for det kreative førte henne etter hvert inn i kommunikasjonsbransjen, der hun i dag jobber i skjæringspunktet mellom kreativitet og strategi.
– Hvis du finner du de gode historiene, kan du skape gjennomslag og endring, sier Fagerheim.
Ledig stilling
Hun understreker at historiefortelling er eksepsjonelt viktig for mennesker – og dermed også for kommunikasjonsfaget.
– Folk husker bilder, fortellinger og anekdoter bedre enn årstall og detaljer. Som historieforteller i Burson jobber jeg med å finne historiene og bildene som ikke bare skiller seg ut, men som også representerer og bygger merkevarer, selskaper og toppledere.
Ikke vær kreativ for kreativitetens skyld
Fagerheim har snart jobbet med selskapskommunikasjon i et tiår. Det er spesielt to ting hun ser selskaper og de ansatte trenger bistand til.
– For det første føler mange medarbeidere at selskapsstrategien og verdiene ikke resonnerer med dem. Strategien føles kanskje fjern, som noe som ikke gjelder for dem selv. Da har som regel historiefortellingen bak strategien feilet – eller ikke vært prioritert. Kanskje har heller ikke strategien tatt utgangspunkt i kulturen og folkene i selskapet.
For det andre mener hun at mange selskaper glemmer å jobbe med overbygningen for hvilke historier de egentlig skal fortelle. Det gjelder særlig i arbeidet med kreative kampanjer, konsepter og employer branding.
– Det er lett å løpe rett på uttakene, men da glemmer vi den røde tråden. Hva er formålet vårt og hva prøver vi å oppnå med å fortelle dette? Ikke vær kreativ bare for kreativitetens skyld. Man må finne historiene som resonnerer internt og tar selskapet fremover eksternt. Først da skaper man verdi, sier Fagerheim.
Lokker frem historier i en variert arbeidshverdag
Etter halvannet år i selskapet mener Fagerheim at hun fortsatt har til gode å ha to like arbeidsdager. Hun forteller at det store spennet i kunder og utfordringer, gjør at man utvikler seg lynraskt i et byrå som Burson.
I møte med komplekse bransjeutfordringer og toppledere i krevende situasjoner, er kreativ problemløsning en essensiell del av arbeidshverdagen.
– Jeg har ikke møtt en eneste kunde som ikke har en spennende historie å fortelle. Alle har gode historier, og vår jobb er å lokke dem frem.
Når historien er funnet, fortsetter resten av arbeidet. Det engasjerer henne like mye.
– Det er utrolig gøy å jobbe med et kommunikasjons- og kampanjekonsepter fra start til slutt. Å finne den strategiske historien, bygge den opp og implementere den, er spennende å være med på.
Søker en som kan gjøre de små historiene store
Den siste tiden har Burson jobbet med flere større prosjekter der historiefortelling og kreativitet møter endring og strategi. Det har gitt stor verdi for kundene. Derfor ønsker selskapet nå en ny historieforteller velkommen på laget.
– Vi ser etter en som er glad i folk, nysgjerrig og kreativ. En som er modig i møte med nye mennesker og situasjoner, og som tør å gi tydelige råd. En som kan finne de små historiene og gjøre dem store, sier Fagerheim.
Samtidig er hun klar på én ting: Du må ikke være ferdig utlært.
– Det du ikke kan nå, må du ha lyst til å lære. Å være nysgjerrig er nok den viktigste egenskapen for å trives som historieforteller hos oss.
Bli en del av Burson?