Yhdysvaltojen huomisia presidentinvaaleja seurataan tiiviisti kaikkialla maailmassa. Vaalikampanja on ollut monella tavalla ennennäkemätön ja vaalitilanne loppumetreillä äärimmäisen tiukka. Yhdysvaltojen merkitys geopoliittisena toimijana ja markkina-alueena tulee säilymään riippumatta siitä, valitseeko maa johtoonsa demokraattien varapresidentti Kamala Harrisin vai republikaanien entisen presidentin Donald Trumpin. Burson listaa kolme asiaa, jotka yritysten olisi vaali-iltana hyvä muistaa.
1. Vaalit käydään epävakaassa ilmapiirissä
Tiukassa ääntenlaskentatilanteessa tulos ei välttämättä selviä vaali-iltana, eikä ole mahdotonta, että voittajan julistamisessa kestää jopa viikkoja. Myöskään pitkittyvien oikeusjuttujen tai pahimmillaan väkivallan mahdollisuutta ei voi siirtymäaikana sulkea pois. Nämä kaikki ovat yritysten kannalta lyhyen aikavälin epävarmuustekijöitä. On kuitenkin muistettava, että hallinto jatkaa kulkuaan, eivätkä isotkaan muutokset todennäköisesti näy yritysten toimintaympäristössä välittömästi.
2. Protektionismi ja kansallinen etu talouskysymyksissä tulevat lisääntymään
Erityisesti Donald Trumpin toisella presidenttikaudella näköpiirissä olisi kiihtyviä kauppasotia ja protektionistista politiikkaa, vaikka kampanja-aikana väläytellyt yleiset korkeat tuontitullit tuskin toteutuisivat sellaisenaan. Toisaalta Trumpin veropolitiikka voi avata yrityksille Yhdysvalloissa myös uusia mahdollisuuksia. Kamala Harrisin presidenttikausi toisi todennäköisemmin jatkuvuutta ja ennustettavuutta Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaan, mutta tarkemmin rajattuja tuontitulleja esimerkiksi Kiinan kauppaan olisi yhä odotettavissa. Pohjois-Amerikan markkinoilla toimivien yritysten on joka tapauksessa syytä varautua siihen, että Yhdysvallat tulee ajamaan vahvemmin omaa taloudellista etuaan tulevina vuosina.
3. Yrityksiltä vaaditaan strategisempaa näkymää ensi vuoteen
Vaalikampanjan aikana yritykset ovat olleet pääsääntöisesti varovaisia ehdokkaiden tukemisessa, sillä polarisoituneessa tilanteessa moni näkee vahvat kannanotot liiketoiminnallisena riskinä. Supervaalivuoden jälkeen yritysten täytyy kuitenkin varmistaa, miten ne saavat muuttuneessa toimintaympäristössä äänensä kuuluviin ja takaavat toimitusketjujensa luotettavuuden. Kommunikaatioyhteyksien tulevaan hallintoon ja instituutioihin täytyy olla kunnossa, jotta yritys kykenee toimimaan strategisesti Pohjois-Amerikan markkinoilla.
Mikäli Yhdysvaltojen vaalien jälkeisessä, uudessa toimintaympäristössä luoviminen askarruttaa, Bursonin asiantuntijat USA:ssa, Suomessa sekä muualla maailmassa ovat mielellään apunanne.
Toni Kokko
Director, Public Affairs
[email protected]
050 591 6221